Iz medija

1"Restoran Kornat najavljuje rapsodiju slow food delicija vrhunskih chefova Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića"
U petak, 20. ožujka, u restoranu Kornat vas očekuje prava gastro fešta, događaj koji će svakako privući sve ljubitelje kulinarskih delicija!

Izvor:
www.ezadar.hr

 2
Pink week u restoranu Kornat | 01.03. do 06.03.
Pink Week je manifestacija koja najavljuje i naslanja se na Pink Day, najveći regionalni festival ružičastih vina koji već treću godinu zaredom uspješno organizira udruga Žene i vino Hrvatske (WOW - Women on Wine). Ove godine održat će se i u Zadru u restoranu Kornat.


Pink Week je enološko gastronomski projekt s humanitarnim ciljem - prikupiti sredstva za Fondaciju Europa Donna Hrvatska. Europa Donna Hrvatska kroz vlastitu kampanju Darujmo ružičasti život, potiče na prevenciju raka dojke, ali i prikuplja sredstva za aparat za intraoperativno zračenje koji uvelike smanjuje zračenje pacijentica i olakšava im oporavak. 

Više informacija o ovom humanitarnom projektu može se naći na web stranici www.europadonna.hr.

Sudjelovanje u Tjednu ružičastih jelovnika - Pink Week - nudi se samo izabranim restoranima iz cijele Hrvatske koji osmišljavaju jelovnik u duhu mediteranske prehrane i ružičaste boje i nude ga po promotivnoj cijeni.

U svakom restoranu bit će izloženo malo roza prase - kasica prasica u koju će se prikupljati prilozi za spomenuti aparat, a iznos koji je prukupljen u svakom restoranu će se objaviti 7. ožujka, odmah po završetku Pink Week-a. U Zadru malo roza „Le prase" potražite u restoranu Kornat, koji će tijekom Pink Week-a od 19 sati svake večeri nuditi svojim gostima dva slijeda zdrave mediteranske spize, desert plus čašu rozea za simboličnih 100 kn po osobi.

Pink week počinje simultano u cijeloj Hrvatskoj u nedjelju, 1. ožujka u 19 sati i traje do petka, 6. ožujka.  U ovom humanitarnom projektu u Hrvatskoj sudjeluje 28 restorana i to uz Zadar, još i u Zagrebu, Velikoj Gorici, na Murteru, u Splitu, Međimurju, Zagorju, Sisku i Dubrovniku.

 Izvor: www.ezadar.hrRestoran Kornat kuhar i voditeljicaČarobna kombinacija makedonsko – dalmatinske kuhinje
Jedan od najboljih gradskih restorana, restorana Kornat ponovno ide u korak s vremenom te se njegovo osoblje i dalje trudi ponudu prilagoditi potražnji i sve zahtjevnijim gostima.

Do sada im je to itekako išlo od ruke, a da će se u istom ritmu napredak njihove ugostiteljske ponude nastaviti na zadovoljstvo krajnjeg korisnika, gosta, pokazala nam je posebno organizirana degustacija jela s novog menu-a ovog restorana protekle subote kada su za posjetitelje bila pripravljena jela u šest slijedova koja se također nalaze na novom inovativnom menu-u ovog poznatog zadarskog restorana.

S dolaskom novog šefa kuhinje, koji je samo jedan od 30 kuhara nacionalnih kuhinja  koji su u 2013. godini mogli dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj, promijenio se i cjelokupni menu restorana Kornat, koji kao i uvijek svojim gostima želi pružiti nešto novo i potpuno drugačije od copy-paste hrane, na kojem principu funkcionira većina naših domaćih restoratera.

Tvorac novih delicija koje su rezultat kombinacije makedonske i hrvatske kuhinje novi je glavni šef kuhinje, Stefan Stevanoski, koji u ovom prostoru djeluje već puna dva mjeseca.


Radi se o svjetski nagrađivanom kuharu koji je kreativno zahvaljujući svom bogatom kulinarskom iskustvu napravio potpuno novi jelovnik u kojemu je iskombinirao njemu tri omiljene kuhinje, talijansku, francusku i mediteransku, koje su mu, kako kaže, oduvijek bile inspiracija.– Dva mjeseca sam tek u restoranu Kornat i moram priznati kako su Zadrani  jako dobro prihvatili novitete s našeg menu-a, iako za svaku novu priču, pogotovo kada se radi o novim jelima, njihovom izgledu, kombiniranju namirnica i dekoraciji na tanjuru, treba vremena da se na nju gosti naviknu,
kazao je simpatični šef kuhinje Stevanoski.


U svom kulinarskom kreativnom izričaju želio je, kako kaže, spojiti dvije slične, ali u detaljima različite kuhinje te stvoriti nešto novo i drugačije.

– Htjeli smo da dominantan okus ostane dalmatinski i domaći, koji predstavlja sve što ovo bogato podneblje nudi, a ne stvara se odmak od namirnica na koje su ovdašnji ljudi navikli. S druge strane, htjeli smo ubaciti malo noviteta, odnosno svježine na način da iskoristimo čari makedonske kuhinje i ubacimo ih u tolikoj mjeri da poboljšamo i istaknemo okuse, začine, boje i zdrav način pripreme namirnica. Spoj Dalmacije i Makedonije upravo nam je to omogućio i iako se na prvi pogled u mnogo toga čini nespojivim, u konačnici se pokazalo savršenim spojem, zaključio je Stevanoski.

Novi šef kuhinje istaknuo je kako je velika razlika između makedonske i hrvatske, odnosno dalmatinske kuhinje.

– Makedonska kuhinja je puno teža, u njoj se koristi puno više začina, pogotovo chilly, tako da je sve puno paprenije. Kod nas je sve pečeno, gusto i začinjeno, najviše zbog klime, dosta je hladnije. No, s druge strane mi za razliku od vas ovdje koristimo puno više povrća na puno više načina, a nerijetko se na meniju nađe sirovo povrće koje se ovdje baš i ne preferira. Ovdje se sve prekuhava čime povrće nažalost izgubi vitamine i minerale, istaknuo je ovaj kulinarski znalac.

Voditeljica restorana, Sandra Petričić istaknula je kako je razlog promjene menija podizanje kuhinje na jednu novu razinu koju su, kako kaže, jedva dočekali.

– Zahvaljujući Stefanu sada imamo novu makedonsko – dalmatinsku kuhinju u rukama mladog, ambicioznog i kreativnog šefa. Sve to donijet će nam, vjerujemo, jednu dugo očekivanu svježinu novih okusa sa svima dobro poznatim namirnicama koje više – manje ostaju iste. Riječ je o namirnicama koje dalmatinci vole jesti i prepoznaju njihovu kvalitetu, bilo da se radi o ribi ili mesu. Međutim, novitet je u prezentaciji. Jela će se predstavljati gostima na posve drugačiji način, od predjela, glavnog jela do deserta, istaknula je Petričić.

Dnevna ponuda restorana Kornat neće biti svakidašnji i standardni dnevni menu. To će biti dnevna ponuda nečega što je drugačije, što je Stefan napravio posebno za taj dan. Na takav način se  Zadrani polagano navikavaju na nove okuse za koje nikada ne bi vjerovali da će probati. Svaki dan, od ponedjeljka do petka Kornat će nuditi dnevni menu, riblji i mesni, u tri slijeda, po cijeni od 60 kuna. Odnosno ukoliko gost želi samo glavno jelo, može ga naručiti po cijeni od 30 kuna.

Osim noviteta u dnevnoj ponudi, uslijedit će i tematske večeri, kao primjerice, večeri šefa kuhinje i sl. Tako je već u subotu, 8. veljače, voditeljica Petričić najavila tematsku večer Woman of wine,  uz predstavljanje vina Jadranke Svaguše.

– Ponudit ćemo našim građanima i njihovim gostima nešto više od standardnog restorana kao što ih je većina u Zadru i okolici. Uvijek ćemo nuditi dodatni posebni program inovativnog karaktera, i to doslovno na dnevnoj bazi. Organizirati ćemo i večeri šefa kuhinje te prezentacije vina. Svaki put će se jela nuditi po drugačijim cijenama jer će se mijenjati broj i vrsta slijedova hrane. Cijena će tako varirati od 100 do 150 kuna, za 5 ili 6 slijedova. Za one koji nemaju previše vremena i potrošiti četiri do pet sati na večeru, za njih ćeKornat nuditi kraće programe, od tri slijeda ili samo s glavnim jelom. Sve ti noviteti i promocije uključit će i naša domaća vina. S obzirom da je zadarska regija u posljednje vrijeme uvelike napredovala po pitanju vinske karte šteta bi bilo to ne pokazati odnosno ne ponuditi gostima, no imat ćemo i dalje i širu ponudu za one koji ipak traže nešto drugo i nešto više. Dobili smo jako puno mogućnosti prezentirati naša vina i dokazati ljudima koliko su ona dobra, a do sada nepravedno bila zanemarena. Kao i do sada i dalje ćemo nuditi vina na čaše, objasnila je Petričić.

Nakon svega napisanoga i konzumiranoga sve ostaje na vama. Preporuka je, svakako posjetiti, probati i uživati u čarima nečeg novog u našem gradu.

View the embedded image gallery online at:
http://restaurant-kornat.hr/iz-medija#sigFreeIdeaafc125fe

Izvor: www.antenzadar.hr

 

logo footer

Restaurant Kornat
Liburnska obala 6,
Zadar, Croatia

mali swirl.fw
vacation